Hey!
Czytałem o infekcjach, które nie mają wyrażnych przyczyn (można się jedynie domyslać) i ograniczają się do 'kącików' pyska. Nie są częste, jednak sie zdarzają. Amarc zwrócił uwagę na czesto niedoceniany problem higieny w terrarium i w hodowli karmowej. Terrarium w którym mam kameleona sprzątam o wiele częściej niż terraria pozostałych jaszczurek. Nie stosuję żadnego podłoża (bardziej higienicznie, łatwiej sie sprząta), na dnie stoi 10 l miska do której dwa-trzy razy dziennie leje się woda, którą pije. By zwierzę czuło się bezpiecznie, w terrarium rośnie spora Schefflera. Terrarium nie jest piękne, ale póki co nie to się dla mnie liczy.
Nie prowadzę regularnej hodowli karmowej świerszczy, kupuje je w wiekszej ilości raz na jakiś czas. Staram się maksymalnie urozmaicać ich dietę (robiac 'sałatki'), sporadycznie uzupełniajac ją vibivitem. Jest szereg roślin bogatych w poszczególne witaminy i mikroelementy (np. standard: marchew - witamina A). Dobierajac odpowiednio dietę świerszczy i karaczanów można ograniczyć podawanie znacznie bardziej niebezpiecznych witamin w proszku/kroplach stale je jednak podajac, z tym, że rzadziej. Sprzątanie pojemników z robalami jest ważne, gdyż masa odchodów jaka się tam gromadzi jest niezłą pożywką dla rozmaitych grzybów, które najprawdopodobniej są jedną z głównych przyczyn (po nieodpowiedniej, jednostronnej diecie) fikania robali. Trzeba je również trzymać możliwie sucho, zapewnijąc dobrą wentylację (tak,tak oraz stały dostęp do wilgotnego pokarmu.
Pamiętaj też o tym, że spryskiwanie terrarium nie jest wystarczajacą metodą pojenia kameleonów. Najlepszym sposobem wydaje się być pojenie z pipety-zakraplacza. Nie wszystkie kameleony się jednak tego uczą (moja jest do tego stopnia płochliwa, że nie nauczyła się pic w ten sposób).
Czytałem, że podstawowym powodem śmierci wielu kameleonów jest ich odwodnienie. Na drugim miejscu jest chroniczny stres. Dopiero trzecie miejsce zajmują choroby i pasożyty. Trudno sie z tym nie zgodzić.
Pozdrawiam,hatiras