Planuję za jakiś czas wejść w posiadanie kameleona (dłuższy czas - dopiero po przeprowadzce, alem się napaliła i zbieram już wszelkie informacje i rysuję plan terra ))) Ale nie wiem jakiego kameleona wybrać - podobają mi się dwa gatunki - jemeński i lamparci (czy lamparci jest w ogóle dostępny w Polsce?) - mam pytanie do posiadaczy tych kamyków - który jest przyjemniejszy w hodowli? i ciekawszy w obserwacji?

Jest jeszcze jeden OGROMNY dla mnie problem - jak czytałam w opisach gatunków, że karmi się je m.in. karaczanami to spoko, ale jak przeczytałam gdzieś na forum, że to są karaluchy to aż mi włosy stanęły dęba (to jest jedna z moich fobii okrutnych) - czy kameleon może obejść się bez nich, czy powinien raczej je też dostawać dla urozmaicenia? Czy inne robale wymienione jako karma dla kamków są też takie okropnie przerażające (oczywiście świerszcze zniosę i nawet będę je łapać na łące.
Na stronie http://gallery.pethobbyist.com/ widziałam że ludzie hodują jako karmę chyba jedwabniki (takie białe długie gąsienice) - czy one są w polsce dostępne?

Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdroofka