-
Re: Co polecacie ??
Neph, w terrarystyce i w tym topicu chodzi głównie o to, że osobom początkującym z gadami poleca się łatwe, niewielkie gatunki: lamparty, niewielkie gekony, brodacze, większe scynki, anolisy, szyszkowce. dopiero gdy nabędziesz odpowiedniego doświadczenia z łatwiejszymi gatunkami, zabieraj się do trudniejszych, delikatniejszych, bardziej płochliwych. początkujący zabierający się od razu do delikatnych gatunków to jak ktoś, kto nie umie pływac, a wskakuje do łódki i wypływa w sztorm. nie chodzi mi oto, aby początkujących zniechęcać do terrarystyki - hodowla zwierzaków to piękna rzecz, ale trzeba zacząć hodowlę mądrze i spokojnie, a nie rzucac się od razu na 'głęboką wodę'. i nie mówe tego, aby zrobić ci na złość czy odstręczyć od terrarystyki, tylko wiem z obserwacji wielu początkujących terrarystów (a wierz mi, że znam takich dziesiątki), ze nie powinni brac się od razu za ciężkie gatunki - bo może to się skończyć nieciekawie zarówno dla zwierzaka, jak i dla niedoszłego hodowcy. w terrarystyce najważniejszy się czas, ogromna wiedza przed kupnem zwierzaka i rozsądek. inaczej jest się jednym z wielu nierozsądnych domorosłych znawców kupujących co popadnie, bo jest ładne.
Uprawnienia umieszczania postów