-
Re: bazyliszek
Proponuję zwrócić uwagę na pierwsze zdanie - cytat z opisu:
"Bazyliszki ze względu na swoją wielkość i usposobienie potrzebują bardzo obszernego terrarium, które praktycznie nigdy nie jest za duże. Jes (1994) proponuje wymiary: 90/90/120 dla samca i trzech samic, Köhler (1999): 150/80/180 cm, Kober (1998): 170/80/115 cm, autor niniejszego opracowania hoduje swoje bazyliszki w terrarium o wymiarach 100/45/150 cm."
I cytat z innego miejsca opisu:
"Szczególnie korzystna byłaby szklarnia z tropikalnym, wilgotnym mikroklimatem, silnie zarośnięta i zaopatrzona w duży basen.".
Sprawa wielkości jest najczęściej sprawą naszych możliwości (finansowych, lokalowych itp). I jest niestety kompromisem między tymi możliwościami a potrzebami zwierząt. W tym przypadku nie sądzę, abym polecał terraria zbyt małe, zwłaszcza, że piszę wyraźnie, dla żadne "praktycznie nie jest za duże". Ludzie pytają o wymiary minimalne i myślę, że takie właśnie podałem powołując się zresztą na czołowych niemieckich hodowców Iguanidae (Kober, Köhler). W porówniu z wymiarami polecanymi w opisach gatunków na tym forum przez innych autorów lub też śledząc w jakich terrariach ludzie przetrzymują różne często wymagające przestrzeni gatunków lub przynajmniej próbują przetrzymywać akurat (pytania w stylu "czy jaszczurkę x można trzymać w terrarium 30x20x30 cm ?") zaproponowane wymiary dla bazyliszków nie uznałbym za zatrważająco małe.
Przykro mi, za opis żółwia jaszczurowate i innych gatunków, których nie pisałem nie odpowiadam
. Nie każdy zna angielski i pewnie ta strona jest dla tych co nie znają
, bo jest przecież po polsku. Poza tym każdy i tak wie, że najlepsza literatura terra na świecie jest po niemiecku
.
Uprawnienia umieszczania postów