Lampa metalohalogenkowa (HQI) nie daje jakoś szczególnie dużo ciepła jak na swoją moc, natomiast w porównwniu z innymi typami oświetlenia energia idzie w dużym stopniu na światło. Jest to w tej chwili najlepsze sztuczne oświetlenie o spektrum zbliżonym do światła słonecznego. Często używane do oświetlania dużych powierzchni na zewnątrz budynków. Każdy kto używa żarówek, halogenów itp. po przejściu na HQI zobaczy różnicę. Niebo a ziemia ! Jest to w tej chwili w zachodniej terrarystyce najbardziej polecany typ oświetlenia. Przedtem był HQL, ale jest ono słabsze i mniej wydajne. HQI jest świetne, dopiero po jego zastosowaniu widać jak działa szczególnie na światłolubne zwierzęta. W akwarystyce, a szczególnie akwarystyce morskiej to podstawowy typ oświetlenie. Bardzo polecam. Więcej o tym można znaleźć właśnie na stronach poświęconych akwarystyce morskiej lub wpisując do wyszukiwarek po prostru HQI. Ja używam oprawek Briluxa (www.brilux.pl) - niestety mają małą przestrzeń wewnętrzną i u kolegi z powodu dużego ciepła taka oprawka już wysiadła, u mnie trzyma się ponad rok (odradzam firmę Adikomis z Białegostoku sprzedającą je dość tanio na allegro - przysłali mi oprawkę z dziurą (!), oczywiście reklamacji nie uznają). Mam tez włoskie oprawki kupione w firmie Aqua Light z Gostynina (www.aqva-light.pl). Te kupione w tej firmie oraz inne włoskie (kupowane w hurtowniach) mają dużą komorę, przez co oprawka nie nagrzewa się tak mocno, ale są na pewno trwalsze (solidny metal) i bardzo sobie je chwalę. Jedyna wada to to, że są większe i trudniej je umocować w lub nad terrarium. Ale mam też włoskie w których urzadzenie stabilizacyjno zapłonowe jest oddzielnie, dzięki czemu oprawka nie waży 5 kg, ale ok. 2.
Natomiast żarniki o temp. barwowej 5200 Kelwinów (zawsze próbują mi wcisnąć o większej, ale takie jest najbliższe słońcu) kupuję zawsze sam w hurtowniach, a nie przez internet, bo w czasie transportu boję się, że się uszkodzą.