-
Re: Najtańszy gekon
Po pierwsze nie wiem co sie tak czepiasz kosztów utrzymania, bo temat dotyczy ceny gada.... i nie wiem po co wnikać głębiej - a moze on już ma terrarium?? Czepianie się szczegółów.... a jak się ktoś zapyta o najdroższa jaszczurkę to co?? stwierdzisz że jest bogatym snobem i nie ma co robić z pieniędzmi??
Ekwipunek owszem jest wazny - dla gekona domowego wystarcza małe terrarium i żarówka - koszt powiedzmy 50zł, reszte można znaleźć w lesie. Jak się samemu zrobi terrarium, to jest to jeszcze tańsze.
Pożywienie można łapać, a w zimie samemu hodować.
25 lub 40W żarówka raczej nikogo nie zrujnuje...
Po co chodzić z pojedynczą małą jaszczurką, która nie ma objawów chorobowych do weterynarza?? Poza tym wybacz, ale mało kto będzie przemierzał pół Polski żeby znaleźć weterynarza, który nam powie czy nasz ejaszczurki są zdrowe... Pierwsze objawy powinien rozpoznawać hodowca. Jedynie w większej hodowli rutynowe kontrole weta są konieczne.
Wiele gekonów nie wymaga UV.
Ja osobiście prawie wogóle nie wydaje kasy na moje zwierzeta - przynajmniej jeśłio mowa o pieniądzach z innych źródeł - jak coś kupuje to w zamian za kase uzyskaną z handlu nadwyżkami z mojej hodowli. Terraria urządzam sam. Pokarm jak jest ciepło łapie, w zimie hoduje.
Uprawnienia umieszczania postów