Przez parę minut to naswietla sie OSRAM Ultravitalux (300W), są to drogie żarowki i raczej nie stosuje się ich wewnątrz terra, a do naswietlania wyciąga sie zwierzaka i funduje mu się prażenie z odleglosci ok. metra. Alternatywą są własnie swietlowki, np. ReptiGlo 5.0 lub 8.0 (ten numer to % wydzielanego promieniowania UVB). Powinna sie palic caly dzien. Jej zywotnośc to od poł roku do roku. Pozniej przestaje emitowac UVB, mimo, ze nie widac roznicy "na oko" w swieceniu. Dla dobra gada nalezy ją wymienic na nową. Koszt takiej świetlowki to ok 50zl. Wazne, zeby własnie byla specialnie dla gadów (emituje UVA i UVB). UVB, jest szczegolnie wazne, poniewaz pomaga wytwarzać w skórze witamine d3 niezbędną do zapobiegania krzywicy i w ogóle wiele dobrego robi gadzinie
Sama swietlówka nie dostarczy Ci dużo ciepła, dlatego tutaj poleca się promienniki ciepła (ceramiczne lub żwrowki lustrzanki). Mozna dodac na noc np. kabel grzewczy. Nie hoduje szyszek, wiec nie wiem jakie one tam mają wymagania co do temp. w nocy, a nie chce mi się sprawdzać. Wszystko zalezy od tego jakiemasz terrarium, jaką w nim temperature, jaką temp. w pokoju itd. Ja np na noc gekonowi zapalam czerwoną słaba zarowke, a jak jest cieplej w nocy, to w ogóle nie dobrzewam mu tarra.