-
Re: Vittatusy
Cieszę się, że stałas się posiadaczką vittatusów , będziemy wymieniać się doświadczeniami
- co do karmienia, gekony te jedzą baaardzo mało, prktycznie 5 - 7 świerszczy tygodniowo, najlepiej do terrarium wstawić wysoką szklankę i do niej dawać świerszcze, owady wtedy nie zgubią posypki i nie będą niszczyć terrarium {roślin, korka itp.}
_ co do "oswajania" to są agresywne gokoniki, ale z terrarium wyciągać je można, ja moją parkę wypuszczem na pokój, czasami nawet tam biegają kilka godzin {raczej nie biegaja, tylko siedzą obok siebie na ścianie}, możesz je oswajać, ale ja moim to daruję, wolę, żeby miały spokój, oswajać ich nie oswajam, ale czasami je wypuszczę albo któregoś dam sobie na rękę i czekam aż skoczy {czasami się długo przymierzają}
Jak tylko chcesz możesz je oswajać, ale to może je stresować i oswojenie vittatusów nie jest łatwe, potrafią piszczeć, gryźć.
- co lubią, a czego nie lubią No więc, nie lubią schodzić na dół terrarium, dla tego lepiej nie dawaj im miski na wodę, tylko codziennie wieczorem spryskaj im terrarium letnia wodą {ja tak robię i to sie sprawdza, gekon zlizuje krople z rattanu, szyb}, gekony lubią spać na tylnej stronie pnia rattanu, bambusa, lub na jakiejś gałęzi {to bardzo lubią, należy zadbać o to, aby w terrarium znalazły sie jakieś grube gałęzie, jednak rattan w terrarium tego typu wygląda duzo ładniej
Gekony lubią wysokie rośliny {mój samiec uwielbia spać na liściu} w terrarium z NATURALNYMI roślinami gekony będą się mogły ukryć.
Uprawnienia umieszczania postów