Małe gatunki waranów to Australia, z której zwierząt wywozić nie można i ceny tych gatunków są dość wysokie. Varanus storri rozmnaża się względnie dobrze (jak na warana) i od hodowcy można kupić w europie za 500-800 euro, V.bervicauda nie wiem, ale pewnie dużo droższy bo oferty spotyka się bardzo, bardzo rzadko.

Gdy chodzi o duże warany to długość V.komodoensis i V.salvadorii (oba piękne, widziałem w niedzielę w zoo w Pradze) wynosi maksymalnie troszkę powyżej 3 metrów. Największy waran z Komodo miał ponad 3,10 m i 166 kg wagi, ale zwykle samce osiagają ok. 2,5 metra i wagę 80-90 kg.
Varanus salvadorii największy udokumentowany mierzył prawie 2,5 metra. Oczywiście bywają różne opowieści o olbrzymich rozmiarach (u V.salvadorii nawet o 5-metrowych osobnikach), ale jak pokazują historie z rekordowymi wężami należy to raczej między bajki włożyć. Oba gatunki różnią się masą ciała, V.salvadorii jest znacznie mniej masywny, lżejszy i ma dużo dłuższy ogon w stosunku do tułowia niż waran z Komodo. Ceny na Zachodzie gdy chodzi o Varanus salvadorii wahają się od 1200 do 2000 euro za zwierzę, warany z Komodo do sprzedania spotkałem tylko w ofercie na terenie USA, ale ceny nie pamietam.
W Europie rozmnażane w zoo w Amsterdamie, w czeskim Pilznie składają jaja, ale na razie bez sukcesu (to młoda para, więc może jeszcze coś z tego będzie - w jajach zamarły w pełni prawie wykształcone i wybarwione młode).