-
Re: Jak ogrzewać terrarium dla Agam?
to nie jest najlepszy pomysł DjTommi - z tego powodu że wyższe terra umożliwia dostawienie wielu półek które zwiększają powierzchnię życiową zwierzaka.
Wg mnie wymiary terrarium (200cmX100cmX200cm) są poprostu rewelacyjne. Fakt promieniowanie UVB dochodzi do 30 cm od świetlówki UVB ale są bardzo proste sposóby by gady same przychodziły pod świetlówkę.
1. To terrarium umożliwia budowe wielu dodatkowych półek - jedna znich powinna być pod lustrzankami żeby brodacze miały gdzie się wygrzewać - one to uwielbiają i jest to naturalne - i nad tą półką szczególnie w dobrej odległości powinna się znajdowac świetlówka.
- można to rozwiązać jeszcze inaczej
2. świetlówka 120 cm będzie na środku sufitu - częśc konarów i półek bedzie umieszczona w bliskiej odległości od niej. Natomiast nad półką do wygrzewania się zamontowana będzie świetlówka kompaktowa 10%UVB zoomedsa (to jest taka poskręcana świetlówka wyglądająca jak żarówka energooszczędna którą montuje się do zwykłego gwinta od żarówki)
Gady instynktownie oprócz ogrzewania przychdzą pod UVB = szczególnie zauważyłam to u maluchów - moje bardzo często siedza pod tą świetlówką kompaktową.
Aha jedna rzecz - nie zamontuj tej kompaktowej zbyt blisko lustrzanek zeby sie nie przegrzała.
3. Rozwiązanie - sądzę że najwygodniejsze i najlepsze jeśli chodzi o UVB.
Power Sun firmy zoomeds - jest to rewelacyjna (i nienajtańsza niestety) żarówka emitująca promienie UVB - jeśli zamontujesz ją w terra promienie te dojdą do każdego zakątka w terrarium bez wyjątku. Stosuje się ją do terrariów mających powyżej 70 cm wysokości (ja mam taką u w terrarium o wys 130 cm i jest naprawde super).
Są dwie baaardzo ważne rzeczy jeśli chodzi o Power Sun
- zwierzeta NIE MOGĄ podejśc pod niego bliżej niż 30 cm (lepiej zachować jeszcze większą odległość)
- pod żadnym pozorem nie wolno jej włączyć po zgaszeniu przed upływem 15 min - bo to tą żarówkę wykańcza.
żarówka ta powinna emitować UVB przez 2 lata - nie jest tania (300zł) ale sprawuje się rewelacyjnie.
Aha - jeszcze jedna rzecz - jeśli zdecydujesz się na tą żarówk od razu zmniesz ilosć lustrzanek - Power Sun bardzo grzeje.
Uprawnienia umieszczania postów