-
Re: Rhampholeon brevicaudatus
Hey
Troche duuuużeee to terra jak na Rhampholeonki- z karmieniem mimo wszystko może być problem...W ogóle to będziesz miał problemy żeby je tam znaleźć
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie próba karmienia ich z pensety- moja samiczka Jaba chętnie przyjmowała tak podawany pokarm (troche jest z tym jednak zabawy żeby malutkiego świerszczyka jakoś "przytwierdzić" do pensety), przy okazji ułatwia to kontrolowanie ilości podawanych witamin
Swoim maluchom wpuszczam też świerszczyki do terrarium żeby mogły je sobie same upolować
Niestety nie wszystkie Rhampholeonki da się nakarmić z pensety, a te "dinozaury" karmi się pokarmem odpowiednim do ich wielkości--> wylęg świerszcza, muszki owocówki itp, które mogą z łatwością uciekać z terrarium, gdzie otwory wentylacyjne są zbyt duże.
Jeżeli u Ciebie pojawi się ten problem radzę, pomyśleć o umieszczeniu na wentylacji, jakieś siatki z malutkimi otworami przez, które świerszczyki nie będą mogły się wydostać lub czegoś podobnego...
Nie trzymałam jeszcze Rhampholeonków w tak dużym terrarium więc nie wiem jak będzie wyglądało karmienie w praktyce. Obserwuj je czy przyjmują pokarm, a w razie czego zrób im troche mniejszy domek.
Mam nadzieje, że to co tu Ci napisałam chociaż troche ci się przyda
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów