Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Gekon lamparci + Gekon liścionogi = ???

Gekon lamparci + Gekon liścionogi = ???

Witam.N apoczatku mialem gekona murowego ( egipskiego).Bedac w warszawie w galeri mokotow kupilem gekona liscionogiego (Pan ze sklepu stwierdzil ze bda zyc razem bez najmniejszych problemow).I wyszlo z tego to ze murowy nie dawal jesc liscionogiemu.Sprzedalem tego murowego.Teraz kupilem do tego liscionogiego , gekona lamparciego.Jak narazie nie mam zadnychj problemow z nimi.Po prostu nie zwracaja na siebie uwagi.Czy one beda zyc w zgodzie i czy moge kupic do nich jeszce jakiego gekona albo agame?Jestem poczatkujacy i robie to co mi mowia w sklepach zooligicznych.Teraz pytam was bo juz raz mnie oklamano w warszawie.Chcialbym jeszce jakiegos trzeciego do nich , ale nie wiem czy beda z kims jeszce zyly w zgodzie.Czekam na wasza pomoc.

Re: Gekon lamparci + Gekon liścionogi = ???

Po pierwsze napisz jak jest temu liścionogiemu po łacinie bo z polskiej to nie kojarze, może Cosymbotus platyurus, generalnie nie łączy się gekona lamparciego z innymi, a inne które mi się kojarzą z nazwą liscionogie zamieszkują zupełnie inne środowisko.

wh6fxe
    Guest

no generalnie to mozna laczyc lamparta z gruboogonowym. a co do liscionogiego to tez nie kojarze.

No prosze a jednak Ptyodactylus hasselquistii, lampart go wkońcu przerośnie i zdominuje. Radze przenieść je do osobnych terrariów, lepiej trzymać parke czy nawet trio jednego gatunku. Z gekonem lamparcim nie powinno się łączyć żadnych innych gatunków, a podobny wygląd będzie stresował lamparta i gruboogonowego.

wh6fxe
    Guest

do ilu cm rosnie Ptyodactylus hasselquistii??

lampartow nie powinno sie laczyc z zadnym innym gatunkiem, po nazwie liscionogi wnioskuje ze gatunek zyjacy w lisciach czyli juz inne srodowisko niz lampart, po tym poscie wydaje mi sie ze oba maja zle warunki, bron boze zadnych innych gatunkow, jak zobaczylem agame to sie zalamalem

tylko że bardziej prawidłową nazwą jeśli już zmuszamy sie do polszczyzny jest gekon wachlarzopalcy lub krąglopalcy (fan footed gecko)

Łączenie go z lamparcim to nieporozumienie. Jest od lamparciego znacznie delikatniejszy w budowie i jest szansa na stałe prześladowanie, chyba, że terrarium jakieś ogromne (w co sądząc z tekstu wątpię).

no ten moj liscionogi wyglada bardzopodobnie.nogi ma identyczne.jedyne czym sie rozni to ogon.moj liscionogi ma inny ogon

Uprawnienia umieszczania postów