-
Agama błotna ale chyba nie woodna
udalo mi sie zobaczyc dosc nie typowy program w ktorym glowna role graly gady. chodzil koles i lapal rozne gady i sporo o nich mowil no i zapolowal na agame wodna ktora wcale nie byla Physignathus cocincinus Cuvier ktora nazywamy tez wodna niestety nie pamietam lacinskiej nazwy tamtej agamy ale byla ona koloru ciemnego bardzo ciemnego i na ogonie miala jak by to nazwac? żagiel a na nosie miala róg i byla dosc sporych rozmiarow mysle ze byla wiekrza od blotnych. te agamy zyja na skalistych brzegach rzek o dosc mocnym prodzie i oczywiscie sporo czasu spedzaja w wodzie. ale nie wiem czy dwa gatunki maga miec ta sama nazwe polska?? jesli tak to przepraszam za tego posta i prosze go usunac 
-
Re: Agama błotna ale chyba nie woodna
To z pewnością był Hydrosaurus amboinensis albo H. pustulatus czy H. weberi. Piękne jaszczury.
-
Jedna z nich o ile się nie myle ma polską nazwe Agama żaglowa.
-
Jest AGAMA WODNA czasem na giełdach są cena to 500zł, Zaglowa 400zł. Jak sie nie myle to dwa inne gatunki.
-
nie chodzi mi o agame zaglowa tylko mowie ze ta agama miala zagiel na ogonie pewnie gralo to role steru. ale glownie chodzi mi o to czy nie powinno sie dokonac zmiany w opisie agamy blotnej????
-
nie bo błotna i wodna to coś innego.
-
no wiem ze to cos innego ale w opisie Physignathus cocincinus Cuvier ta nazwa wystepuje :/
-
-
wydaje mi sie ze to jest wlasnie to ale jestem pewien w 90% bo nie widze jego pyska za dobrze a tamta agama miala dosc sporych rozmiarow rog czy jak by narosl lecz nie wiadomo po co on jej byl przypuszczaja ze to ma zwiazek z oddychaniem pod woda nie wyciagania calej glowy z wody tylko czubek nosa. aha i jest roslinorzercą!
-
Dorosłe hydrosaurusy są w dużym stopniu roślinożerne. W załączniku dałem fotke głowy H. pustulatus ale nie widać na niej charakterystycznego "roku" na nosie który występuje u jaszczurek z tego rodzaju.
Uprawnienia umieszczania postów