-
Re: Jak zlapać wróbla?
A węże nadrzewne w Polsce polują na wróble i pomagają w "ulepszaniu" populacji:-)))) To są dwie różne rzeczy - w Polsce węże nie zjadają wróbli bo nie ma węży!!!! W wielu krajach podchodzono podobnie i zobacz teraz jak wygląda Nowa Zelandia czy Australia - chodzi mi o plagę myszy i szczurów. Pamiętaj że łapiąc i zabijając wróbla w Polsce ingerujesz w przyrodę tak samo jak zabijając węża w Tajlandi.
Pomyśl o tym.
Nie polecam odłowionej zwierzyny jako pokarm również z innego względu - który może bardziej trafi do terrarysty niż ochrona zwierząt które uznaje za karmę: pasożyty i choroby.
Zwierzęta z hodowli są zdrowsze i generalnie wolne od pasożytów, czego nie można powiedzieć o zwierzętach na wolności.
Jeśli nie trafia do Ciebie argument ingerencji człowiekia w prawa przyrody (w końcu to człowiek przywlókł nadrzewnego węża do Polski dla w łasnego widzimisie), to pomyśl o zdrowiu i życiu swojego węża.
To nie jest atak personalny na nikogo, myślałem tylko że terraryści są ludźmi, którzy z zamiłowania do przyrody i chęci poszerzenia wiedzy przez obserwacje hodują egzotyczne zwierzęta. A czasami mam wrażenie że to banda gówniaży którzy chcą szpanować swoimi pytonami i legwanami przed kumplami i koleżankami z klasy:-(
Sorry za mocne słowa, ale sądzę że jako terraryści powinniśmy bardziej dbać o przyrodę niż pozostali ludzie, którzy zabiliby Twojego węża ze strachu przed nieznanym:-(
Pozdrawiam wszystkich, trochę zniesmaczony
Uprawnienia umieszczania postów