POzdrawiam na początkek!!!
Jeżeli jest to twój pierwszy wąz to polecam Elaphe guttata. Dlaczego otóż mam dwa pytony królewskie. Oczywiście są zbójczopiękne i tak samo łagodne. Lecz każde zwierzę które zakupisz będzie pochodziło z naturalnego środowiska. CHociaż cuda się zdarzają. Kiedy kupiłem pierwszego pyt król miałem problemy z karmieniem (mam go rok czasui do dzisiaj mam te problemy). Drugiego kiedy kupiłem - był przeziębiony - ledwo jego stan się poprawia. Naprawdę wiem że pyt król są piękne, lecz jeżeli chcesz kupić węża z rozwagą to wybież wężą zbożowego. Są też łagodne (jeżeli będziesz regularnie brał je na ręce). Są piękne. Łatwe w hodowli i łatwo się rozmnażają. Ja sam jestem na siebie zły dlatego,że gdybym wiedział ile problemów wiąże się z pytonem królewskim kupił bym węża zbożowego. kto wie czy nie doczekał bym się przychówku w tym roku gdybym wybrał dorosłe(zbożówki możesz kupić w każdej wielkości od hodowcy jezeli dobrze poszukasz- w warszawie sprzedają węże z zoo) Najważniejsze jeszcze na koniec - kupując węża z naturalnego środowiska zmniejszamy ich liczebność. Ja musiałe do tego dorosnąć(16 lat) ale ty jesteś starszy więc zastanów się nad tym.
Pozdrawiam - okolice Torunia