> To są dobre żarówki . Mówi się że wystarczy zwykła , normalna
> żarówka do hodowli zbożówek...
> Ale pewnie taka jaką nabyłaś jest lepsza .
Tylko obawiam sie ze jest za mocna
> Moja sugestia jest taka : umieść tę żarówkę w jednym końcu
> terrarium a drugi koniec zostaw bez ogrzewania .Pozwoli to
Taki tez mialam zamiar
> przejść wężowi do chłodniejszej części gdy będzie mu za ciepło
> ALE jeśli w domu nie panuje u Ciebie mróz to taka żarówa
> może być za silna - sprawdź to ZANIM WPUŚCISZ TAM WĘŻĄ Temp.
Wiem, ale dzieki za przypomnienieObiecuje ze przetestuje na wszystkie mozliwe sposoby zanim zamelduje tam gada.
> na podłożu pod żarówką nie może przekroczyć 32 - 33 stopnie.
Cenna uwaga (chodz w niektorych zrodlach podaja ze moze byc nawet 35 stpni). Ale zanotowalam
> Drugi kraniec terrarium MUSI być chłodniejszy o kilka
> stopni.Mam podobnej wielkości terrarium i taka żarówka jest u
> mnie za silna.
> Co do maty to chyba trochę przesadziłaś... Najpierw sprawdź
> ile stopni jest w nocy w terrarium . Jeśli jest chłodniej niż
> 20 - to analogicznie postępuj czyli włącz matę w jednym końcu
> zbiornika a reszta musi być chłodniejsza BO UPIECZESZ
> ZWIERZĘ !!!! Pamiętaj że w zwykłych sklepach elektrycznych są
> żarówki o mniejszej mocy np 30 40 W. Pomyśl i o takich !
No wlasnie celem zakupu nie byla zarowka grzewcza tylko UV ale sprzedawca dal mi ta i dlatego po zorientowaniu sie co to za sprzet padlo moje pytanie czy mam zwrocic (i awanturowac sie ze sprzedawca) czy mimo wszystko zostawic bo sie przyda. Natomiast mata to byl wybor celowy bo uznalam ze lepiej bedzie zrodlo ciepla zainstalowac na zewnatrz, zeby gadzina nie miala okazji dostac sie na nie i oparzyc. Wydawalo mi sie ze im mniej sprzetu elektrycznego, w srodku tym bezpieczniej dla zwierza (dobrze mysle czy plote glupoty?). Oczywiscie mata nie jest na cala powierzchnie terrarium i gadzina na pewno bedzie miala miejsca nie ogrzewane.
No i teraz nie wiem, ktorego zrodla ciepla sie pozbyc bo jestem na 99% pewna ze obydwa to za duzo. Problem w tym, ze co zrodlo (a troche ich juz przekopalam) to podaja inaczej - jedne ze lepiej mate inne ze zarowke, jeszcze inne kamien... :/ Wolala bym pozbyc sie zarowki i w to miejsce zainstalowac UV. Co mi poradzicie?
Pozdrawiam,
Calkiem jeszcze "zielona" - Katerina.