-
Re: Nowe stowarzyszenie-czy warto się dzielić
Jak siła oddziaływania jest duża to dlaczego nie powstała sekcja Górnośląska PST ? Siła oddziaływania polega właśnie na inicjatywach samych członków. Jakie to były inicjatywy Górnoślązaków storpedowane przez PST ? Ile tekstów do publikacji w biuletynie PST "Morelia" wpłynęło z Górnego Śląska ? To jest siła środowiska ! W Niemczech, jak pisałem stowarzyszenie DGHT ma 9 tys. członków i żaden region nie jęczy, że czuje się niedoceniany. Jeśli ludzie w jakimś mieście chcą działać to pod szyldem DGHT robią wykłady, wystawy, spotkania, pokazy przeźroczy, wrażenia z herpetologicznych podróży; w ten sposób raz w miesiącu lub rzadziej w kilkudziesięciu niemieckich miastach pod szyldem DGHT odbywa się jakieś spotkanie. U nas kolejni liderzy marzą tylko aby zostać prezesami... trudno odnieść inne wrażenie.
Nie jestem we władzach PST, za darmo przygotowuję teksty do "Morelii", za darmo wygłaszam wykłady, za darmo udzieliłem kilku tysięcy porad - naprawdę nie narzekam, bo na tym polega działalność społeczna. Proszę więc nie próbować epatować innych swoim poświęceniem dla spraw społecznych, prywatnego czasu i prywatnych pieniędzy. To właśnie na tym polega, że robi się to za darmo. W DGHT też oprócz sekretariatu zatrudnionego do obsługi korespondencji wszyscy robią wszystko za darmo.
Uprawnienia umieszczania postów