-
Re: WAŻNE dla wszystkich
Cześć,
temat jest dość kontrowersyjny, ale powiem Ci jak to wygląda z mojej strony.
Wielokrotnie widziałem pokąsane (mniej czy bardziej, zwykle na szczęście mniej) przez gryzonie węże. Były wśród ich boa, pytony, wąż amurski czy zbożówki - w różnym wieku. Zwykle były to niezbyt groźne rany, ale były.
Mój pyton tygrysi został w młodości kilkakrotnie pokąsany (jeszcze u poprzedniego właściciela) i miał kilka niedużych blizn na ciele.
Na stronie w dziale żywienie - http://www.snakes.pl/care_feeding.html
umieściłem zdjęcie jakie otrzymałem od kolegów z ProExotics.
Może żeby nie skakać po internecie wkleję je po prostu tutaj:

Jest to zdjęcie akurat pytona królewskiego - ale widziałem że ktoś kilka tematów wcześniej pokazał inne zdjęcia - tym razem pytona siatkowanego.
Zapewniam wszystkich - że pyton królewski na tym zdjęciu był w pełni zdrowy i bez problemu jadł szczury - aż do momentu kiedy szczur był bardziej agresywny.
To jest największe zagrożenie przy karmieniu żywym pokarmem.
Osobiście podaję mrożony i martwy pokarm - do niedawna miałem jednego węża który nie ruszył martwego pokarmu, ale ostatnim razem przekonałem go do tego
Zaraz odezwie się pewnie wiele głosów - że to nienaturalne, bo w naturze węże polują. Ale proszę pamiętać: nie jesteśmy w naturze.
I nie jesteśmy w stanie zapewnić dokładnie takich warunków jak w naturze - w zamkniętej przestrzeni terrarium gryzoń nie ma gdzie uciekać, czuje się osaczony i dlatego atakuje.
Poza tym - w naturze również zdarzają się przypadki pokąsanych węży i dość duża ilość przebadanych osobników nosiła na sobie blizny po ugryzieniach.
Pozdrawiam wszystkich
Uprawnienia umieszczania postów