Ludzie, może i węże nie widzą czwerwonego koloru, ale na przykład takie węże dusiciele i szereg węży jadowitych takie jak grzechotniki i żmije , mają receptory ciepła i znakomicie wyczuwają ciepło idące od żarówki nie zależnie jakim kolorem świeci taka żarówka, to może je mylić, choć nie musi w czasie nocnych poszukiwań porzywienia.
A wogóle to i zgodził bym się z tym że węże nie widzą czerwonego koloru , ale jednak jakieś tam światło widzialne lub nie widzialne dla oka ludzkiego idące z żarówki jednak widzą, przeciesz żarówka taka czerwona czy niebieska świeci nie tylko jednym widocznym dla naszego oka kolorem. Poza tym takie żarówki są wymyślone tylko dla człowieka, a żeby mógł takrze i w nocy obsertwować swego pupila, bez ograniczeń. Samemu gadowi do życia taka żarówka nie jest potrzebna.
Ja sam nic nie mam przeciwko takim żarówkom, niech sobie ludzie je kupują, ale niech nie świecą przez całą noc takiemu gadowi który powinien spać w nocy, a nie być całą noc według mnie bez sensownie oświetlanym.Chce powiedzieć jeszcze że te tanie niebieskie żarówki nie emituja promieniowania UVB ani UVA, to nie jest ich zadaniem.

Jeśli żle napisałem to mi o tym powiedżcie,nie jestem przeciesz znawcą.
Ja tylko tak sądze.
Cześć@_@