-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
Jarek Zajączkowski napisał(a):
> BEZKRĘGOWCE Invertebrata
> Czarne wdowy Lathrodectus sp. I Jadowite
> Tarantule Lycosa sp. I Jadowite
> Atrax sp. I Jadowite
Nie wiem za bardzo kto przyczynil sie do wlaczenia tych 3 rodzajow do listy zwierzat niebezpiecznych, ktorych trzymanie w warunkach domowych ma byc zabronione. Zapewne dla 'szefa' MOŚiu ;> pracowal sztab 'specjalistow' w tej dziedzinie. Lista dla mnie - amatora pajakow jest jak najbardziej smieszna...
Wlaczenie do tej listy rodzaju Lycosa jest dla mnie najbardziej niezrozumiale i chcialbym uslyszec czym sie kieruje sztab chcac zabronic hodowlii tego rodzaju w domq... Moze ktos ze sztabu uslyszal w telewizji o groznych tarantulach i postanowil zrobic z nimi porzadek... :S [ABSURD]
Co do rodzaju Latrodectus nie powiem pajaki te maja jad zdecydowanie bardziej toksyczny w porownaniu z rodzajem Lycosa, ale nie nalezy tez przesadzac. Trzeba miec 'szczescie', zeby zostac ukaszonym przez ten gatunek. Pajaki te zdecydowanie nie naleza do szybkich a wiekszosc przypadkow ewentualnych ukaszen konczy sie, krotka wizyta w szpitalu. W USA zyja w sasiedztwie tego gatunku i jakos nie probuja usuwac mimo, ze z mrowkami walcza od dawna... :> Nie nalezy zapominac, ze rodzaj Latrodectus obejmuje takze gatunki o zdecydowanie slabszej toksycznosci jadu niz krwiozercza telewizyjna Czarna wdowka - Latrodectus mactans. Chcialbym sie dowiedziec jak wiele osob rocznie w Polsce jest ukaszona przez pajaka z tego rodzaju...
Wlaczenie do tej listy rodzaju Atrax, no nie powiem, ze nie jest to pajak niebezpieczny dla zycia ludzkiego, ale przeciez przy odpowiednim doswiadczeniu i warunkach mozna prowadzic hodowle tego rodzaju.
Lista objela 3 rodzaje zdecydowanie jestem przeciwnikiem zakazu hodowlii jakiegokolwiek pajaka. Nie wspominajac o rodzaju Lycosa (LOL).
Propozycja jest bardzo nie przemyslana i gdyby ta ustawa weszla w zycie to naprawde przeskocze przez lade w Pewexie i poprosze o azyl ;P
Hodowla Lycosa bedzie zabroniona, ale pajaki z innych rodzajow, bardziej niebezpiecznych dla zycia bedzie mozna 3mac legalnie... :S Atrax zabroniony, ale inne rodzaje z rodziny Hexathelidae legalne. [KOLEJNY ABSURD]
Chcialbym uslyszec uzasadnienie ze sztabu czym sie kierowal chcac zabronic hodowli pajakow z tych rodzajow... ??? I czy maja jakakolwiek przyjemnosc wprowadzajac kolejne durne zakazy.
PS. a za ustawe i projekty znow sianko wpadnie bo ta 'S' klasa z zeszlego roku ma brzydki lakier... :/
Uprawnienia umieszczania postów