Co do uciekania wezy to pamietajmy ze to nie sasiedzi maja wiedziec co ja mam za zwierze i ktore mi ucieklo, (w polsce widok weza w szafce kuchennej jest raczej rzadkoscia i u kazdego wywola panike), tylko ja. A jezeli ktos bedzie hodowal w domu jadowitego weza i on mu ucieknie to on jest odpowiedzialny za ewentualne skutki pogryzienia. Świat nie jets taki piekny i prosty ze tremki gryza tylko zdrowych i doroslych ludzi, ale w tewoim otoczeniu moga mieszakc osoby wrazliwe, male dzieci i osoby starsze, dla ktorych jad nawet trimeresurusa jest zabojczy. (zaraz napewno napiszecie o pszczolach, dla mnie to nie jest argument bo ta osoba jest na pszczoly czy osy narazona bo jest to naturalne zwierze w naszym klimacie i musi sie ich wystrzegac), ale nie ma zadnego obowiazku wystrzegac sie jeszcze jadowitych wezy ktore trzyma jej sasiad za sciana. A ktore jak wiemy czesto uciekaja wystrczy poczytac forum co krok pojawia sie post ze uciekl waz gdzie go znalezc.
Czy ja napisalem ze jad trimkow jest niebezpieczny dla kogos jak go ugryzie w palec, NIE, napisalem inne miejsca i sam to potwierdziles ze okolice glowy moga byc niebezpieczne.

Ta lista nie jest tworzona po to zeby zabronic wszystkiego ale po to zeby uniemozliwic przetrzymywanie w warunkach domowych zwierzat potencjalnie bardzo niebezpiecznych dla osob trzymajacych i otoczenia.

I dla swojego swietego spokoju powinnismy zrezygnowac z iektorych gatunkow, bo moze nam to przyniesc wiecej szkod niz korzysci a mianowicie jesli nawet zostana zezwolone niektore jadusy to kiedys dojdzie do takiego wypadku ze kogos pokasaja jak ucieknie i wtedy media zrobia odpowiedna sensace a swiat terrarystow zostanie napietnowany.

Co do krodyli i duzych wezy to nie wydaje mi sie ze powinny one byc zakazane, ale powiny na nie byc zezwolenia wydawane na podstawie spelnienia warunkow zapewnienia im odpowiedniego lokum. Te duze gady jak duze weze i krokodyle stanowia raczej tylko zagrozenie dla hodowcy, a to jego swiadomy wybor.

Nie wiem czemu na tej liscie jest waran z komodo jezeli jest on i tak nieosiagalny z powodow ochrony gatunkowej. A co do niebezpieczenstwa to jest jeszcze pare innych duzych gatunkow waranow ktore na liscie sie nie znalazly (i nie powinny znajdowac) a moga byc podobnie niebezpieczne.