-
Re: Który higrometr lepszy
Bochnianin. Nie jestem do końca przekonany Pana wypowiedzią. W zasadzie ma Pan rację, ale z doświadczenia wiem, że codzienne spryskiwanie terrarium nie zawsze przynosi efekt wymaganej wilgotności. Ja mam terrarium, w którym jedna z żarówek skierowana jest bezposrednio na basen z wodą. Przy lekko wilgotnym podłożu i tak ustawionej żarówce mam 80% (a podłoże spryskuję dobrze 1 raz na 3/4 dni). Gdybym to robił codziennie to 90% i wiecej gwarantowane, a dla boaska potrzebuję deczko mniej. Wiele zależy od konstrukcji terrarium (szczególnie ustawienia otworów wentylacyjnych) i jeszcze kilku czynników. Ale nie chcąc zaczynać zbędnej dyskusji sądzę, że pytąjacy "Tiger" bardziej martwi się niedokładnością wskazań higrometrów "zegarowych". W mojej ocenie (sprawdzonej na urządzeniu profesionalnym) zakres błędu w zależnosci od konstrukcji i poprawnego skalowania waha się w granicach +/- 10% co jest chyba poważnym błędem. Skala błędnych wskazań rośnie przy niskich i wysokich wilgotnościach. Przy wilgotnosci 60 % wynosiła około 5%. Z poważaniem!
Uprawnienia umieszczania postów