Cześć,

widzisz - rozbieżności wynikają z tego, że w terrarystyce próbujemy wszyscy odtworzyć warunki możliwie najbardziej zbliżone do naturalnych.
Jednym z czynników jakie na to wpływają jest wielkość terrarium. I nie można wprost określić jaka wielkość terrarium będzie w stanie idealnie zasymulować warunki naturalne - nie ma takiej możliwości żeby je idealnie zasymulować.

Oczywiście można parę dorosłych zbożówek włożyć do terrarium o długości 80cm i będą one w środku żyć, jeść i nawet rozmnażać się.
Ale jeśli chcesz im sprawić naprawdę dobre warunki - żadne terrarium nie będzie za małe.
Gneralnie na świecie przyjmuje się takie zasady jak podałem w tym artykule o którym piszesz - w części państw, podobne wymiarysą zatwierdzone jako warunki konieczne do spełnienia, żeby móc legalnie trzymać dane zwierze.
Oczywiście wiele zależy od temperamentu zwierzęcia - pyton tygrysi czy siatkowany nie potrzebuje tak wiele miejsca w stosunku do swojej długości jak na przykład właśnie zbożówka.

Jeśli chodzi o mnie - proponuję po prostu największe terrarium jakie możesz zapewnić. 80cm długości dla pary dorosłych zbożówek to zdecydowanie za mało - 50% długości ciała przyjmuje się dla dużych dusicieli, a nie tak żywych i aktywnych zwierząt jak E.guttata.
Myślę, że terrarium o długości 120-150 cm byłoby optymalne w warunkach domowych - na pewno nigdy nie będzie ono za duże.

Pozdrawiam