-
Re: płeć Thamnophis radix
no wiec....
ma 5 miesiecy i ~50cm długości. U mnie jest dopiero póltora miesiąca, juz raz liniał, a teraz przygotowujemy sie do następnej wylinki (przeżywam to chyba tak jak on). Teraz jest jakiś smutny i nieruchawy, ale myśle, że jak jutro sie rozbierze to znowu wróci mu humor.
Wogule nie jest strachliwy, wręcz przeciwnie, bardzo ciekawski. W terrarium ma kryjówke, ale z niej nie korzysta, nawet śpi na samym środku. W jego zachowaniu zdziwiło mnie to, że tak lubi sie wspinać. Wiecej czasu spedza na gałęziach niż na zjemi. Co do jedzenia nie ma żadnych problemów, je mieso, ryby żywe, martwe. Dawałam mu tez dzdzownice, ale przeczytałem gdzieś, że nie można za często bo wydzielają jakias trucizne. Jeszcze o żywieniu; jest ciągle głodny, nie wiem czy powinienem go karnic takczęsto jak chce, czy ograniczać troche zeby sie nie otłuścił. Chciałbym mu (jej) kiedyś dokupić towarzysza(ke) życia, ale musze najpierw go wyseksować. Chyba bez weterynaza sie nie obejdzie.
Mam do Ciebie pytanie:
czy Thamnophis radix wymaga zimowania tylko jeśli chce go rozmnożyć, czy jestono iezbędne dla życia gada. Wiem,że w pierwszym roku sie nie zimuje, ale pytam na przyszłość.
Teraz Twoja kolej, napisz coś o swojej gadzince
Uprawnienia umieszczania postów