-
Re: początek z jadowitymi - DLA WSZYSTKICH
Witam,
Ludzie - odłóżcie na bok niepotrzebne i niezdrowe (w tym przypadku) emocje.
Trochę skromności i trochę kultury - myślę że nie ma sensu przekrzykiwać się kto co hoduje, kto ma większe doświadczenie a kto powinien hodować węże jadowite.
Sprawa wbrew pozorom jest bardzo prosta - pisze ktoś, że w USA i w innych krajach hoduje się węże jadowite. Zgoda, ale robią to ludzie którzy mają doświadczenie często przekraczające całe nasze doświadczenia razem wzięte
i zajmują się tym dłużej, niż większość z forumowiczów ma lat
Poza tym - w USA dostępne są surowice a kraj ten jest na tyle bogaty iż są one w sumie dość łatwo dostępne, czego nie można powiedzieć o surowicy w Polsce
Osobiście uważam iż dopuszczalne byłoby hodowanie węży jadowitych po spełnieniu kilku warunków, takich jak odpowiednie narzędzia (ciekaw jestem który z howoców jadowitych węży w Polsce ma zestaw odpowiednich narzędzi do bezpiecznej manilupacji), dostęp do surowicy (ciekaw jestem kto ma tutaj dostęp do niej) i do odpowiedniej opieki medycznej (również jestem ciekaw czy ktoś takową posiada) itp.
Jednakże hodowla węży jadowitych w Polsce jest zabroniona - można twierdzić że są bardziej i mniej jadowite zwierzęta ale są również bardziej i mniej niebezpieczne narkotyki, a wszystkie są zakazane - więc nie jest to ŻADEN argument.
W całej tej dyskusji zapomina się o jednej, ale bardzo ważnej (kto wie czy nie najważniejszej) rzeczy - jeśli jakiegoś nastolatka okąsi trimeresurus, pewnie nikt nie będzie specjalnie płakał - bo jak ktoś napisał "może sobie hodować co chce". Ale jeśli ten nastolatek z tego powodu zemdleje (bo wystraszy się odpowiedzialności - a w takiej chwili dopiero zda sobie z niej sprawę) i rzeczony słabo jadowity zwierz ucieknie z domu, trafiając na kogokolwiek innego - jest to już narażenie zdrowia lub zycia ludzkiego na szwank. I to jest najpoważniejsze zagrożenie przy hodowli jadowitych węży w naprędce skleconych terrariach i bez odpowiednich zabezpieczeń, wiedzy etc.
Moje zdanie jest takie: do momentu kiedy zainteresowani hodowlą jadowitych zwierząt terraryści będą mieli odpowiednie doświadczenie i dostęp do narzędzi - pewnie i polskie prawodawstwo się zmieni więc nie ma co płakać, że nie wolno. Ale póki co, jest to nielegalne i nie ma co na ten temat więcej dyskutować.
To jest moje zdanie na ten temat - przepraszam że się tak rozpisałem, ale osobiście męczy już mnie ten temat i podejście do niego wielu z "doświadczonych" terrarystów.
Dlatego z mojej strony - nie będzie już niepotrzebnego komentarza i stukania w klawiaturę
Pozdrawiam wszystkich i apeluję o rozsądek
Uprawnienia umieszczania postów