hmmmm bardzo interesujące... (pomijajac sam fakt ze zdjeciu pojemnika nie jest podpisane "idealne warunki")szczegolnie ze zdjecie ktore zaprezentowal sati, jest mojego autorstwa, zrobione w moim 14m2 pokoju przeznaczonym na kwarantanne. co do tragicznych warunkow, w moim "sklepie" heh, autor posta sie nieco pomylil, ja nie mam sklepu, ani go nie prowadze, a exo-fauna.com to sklep internetowy - nie fizyczny. Gdyby autor posta mial podstawowa wiedze dotyczaca masowego chowu gadow, a nie jednego dusiciela w terrarium 100x50x50, ogladajac zdjecie np. Pro-exotics tak jak ponizsze :

(dodam ze pro-exotics jest bardzo ceniona hodowla w stanach, i rok rocznie produkuja, jedne z najlepszych na rynku zwierzat) To wlasnie oni rozmnazaja regiusy, to wlasnie oni rozmnazaja helodermy, to wlasnie oni rozmnazaja wiele gatunkow waranow. dodam moze jeszcze zdjecie szafy naszego znanego, polskiego hodowcy - Gabora Kamińskiego ktory ma chyba najwartosciowsza hodowle wezy w polsce .

Panie Robercie, zacytuje - "Argumentem za trzymaniem zwierząt w warunkach niehumanitarnych jest fakt, ze się ich dużo kupiło !!! To bardzo ciekawe !" niezbyt rozumiem tą kwestie przez pana poruszoną - czy trzymanie węzy w warunkach sterylnych to "niehumanitarne warunki" predziej bym tak okreslil pańskie terrarium w ktorym byly trzymane 3 dorosle legwany, a rozmiarowo pasowałoby jednemu, oraz skoro juz to moze nie pominę faktu ze nie mógl mi pan dac ani kopii CITES ani numeru CITES na Uromastyx maliensis ktore od pana zakupilem w listopadzie 2001 roku. rowniez nie bede wnikal w legalnosc tj. zgloszenie na granicy oraz dopuszczenie do obrotu, Chlamydosaurus kingii. Dodam jeszcze ze dziwi mnie postawa osoby ktora kiedys mnie drogą e-mailowa wprowadzala w podstawy CITES, i wreszcie, jak udalo mi sie pokonac biurokracje, odlozyć troche pieneidzy na porzadne, sterylne warunki dla zwierzat, w ktorych przebywaja kwarantanne, pan to potępia. Na szczescie dla mnie, mam odrobine rozsądku, sprowadzilem legalnie 12 pytonow królewskich a nie 100 jakto pan mnie podejrzewal, czy 250, jakie trafily na południe polski a pozniej byly sprzedawane po karalnie niskich cenach - 60zl (15euro - jesli ktos gdziekolwiek znajdzie taka cene w europie- prosze o kontakt) byle by sie ich jak najszybciej pozbyc. Dla 12 przygotowalem sterylne warunki w pokoju z własnym obiegiem powietrza, z własna wentylacja, spełniającym wszystkie wymogi kwarantanny...

mam nadzieje ze to nieco wyjasni pewne zarzuty i wątpliwosci...