Kord. ja mam 20 lat zajmuję się gadami własnymi chyba 3-4 lata ( a wcześniej byłam dość długi czas na "wolontariacie" jeśli można to tak ująć u hodowcy herpetologa).
On miał oba te gatunki (i jeszcze kilka... i wiesz co po tych latach stwierdziłam że kupić sobie gada i nie móc mu dać odpowiedniego terrarium , czy odpowiedniej opieki to zbrodnia!!! Sama (choć nie mam 12 lat) chciałam mieć pytona, ale wiem, że nie dałabym mu tego minimum. Dlatego pchnęłam się na rodzinę Elaphe. Myśle, że ty też powinieneś to zrobić. Może uważasz, że powiedzieć kumplom :Mam dusiciela w domu" to jak zabłysnąć w ich oczach, Ale Elaphe też są cudne. A całe to gadanie, że będziesz miał za 3 lata tyle i tyle lat jest bez sensu bo mam liczną rodzinę i takich co mają 12 i takich co mają17 lat a uwież, że nie dałabym im nawet do ręki węża.
Kup sobie innego np. polecaną zbożówkę, czy mlecznego (pseudokoralówkę). Na boa poczekaj te 3 lata. A jeśli się jednak zdecydujesz (na pytona bo boa to jeszcze wyższy próg) proszę cię o jedno: Nie zmarnuj go a niedajboże aby Ci się znudził i abyś go oddał do zoo, bo i takie przypadki znam. Przemyśl to, proszę