No wiec tak... Zgadzam sie w zupelnosci z wypodziedzią BRAKUS'a. Na poczatek polecam cos z właściwych: zbożówka czy mahoniowy (choc tutaj pewnie wybierzesz tego pierwszego bo jest ladniej ubarwiony ). Z dusicieli... hmm... Ja nie zaczynalem od dusicieli, na poczatek kupilem sobie guttate, pohodowalem ja 4 lata.... Nabralem troche praktyki (nie tak duzo... wkoncu to tylko guttata ) a reszte wiedzy uzupelnilem w internecie (np takie forum jak to ) i wciaz nie uwazam ze wszystko wiem. Czlowiek cale zycie sie uczy. Dlatego sie zastanow czy napewno wiesz wystarczajaco duzo... zeby zaczac od dusicieli. Z regiusami sa problemy - to fakt, constrictory sa ladne ale tez z nimi sa problemy - po pierwsze sa wezami bardzo niesmialymi. Jesli sie juz uparles na cos z dusicieli, i nie ma odwrotu, to mysle ze E.c.cenchria/maurus na poczatek ci styknie... (choc nie mowie ze z tym wezem nie ma problemow - zawsze moze sie trafic jakas czarna owca). Albo cos z constrictor'ów, w Polsce wiekszosc to mieszance i nie dorastaja do duzych rozmiarow (2-2,5 m czyli cos jak E.c.c.), a znalesc u nas czystego nie jest latwo i napewno do tanich rzeczy nie nalezy...

Dlatego wpierw sie dokladnie zastanow zanim podejmiesz ostateczną decyzję...

PS: Cen nie podaje bo zrobil to juz BRAKUS