Słuchaj Kord1991, szanuje to i pochwalam że interesujesz się zwierzętami egzotycznymi , chcesz je hodować bo pewnie bardzo cię fascynują, zresztą jak każdego na tym forum. W żadnym wypadku nie mówię że nie nadajesz się na terraryste, ale według mnie jesteś jeszcze na to za młody, musisz jeszcze poczekać przynajmniej 2 lata.

Ja w twoim wielu także chciałem hodować gady i płazy, lecz wiedząc że nie jestem jeszcze gotów na taką odpowiedzialność jakim jest hobby zwane terrarystyka poprzestałem na pewien czas na rybkach ,gryzoniach , świerszczach, dżdżownicach, ślimakach i patyczakach. Starałem się dowiedzieć o nich jak najwięcej szukając informacji w książkach, niekoniecznie zasięgając języka u sprzedawców w sklepach zoologicznych .
I dzięki temu hodowla tych zwierząt nauczyła mnie wytrwałości i systematyczności.

I tobie właśnie polecam na początek zająć się hodowlą tych że zwierzątek ( na węże i jaszczurki jeszcze nie pora ), wcale nie są one gorsze od gadów i płazów, także dają wiele pociechy i satysfakcji . Jak uda ci się je rozmnożyć ( chociaż nie koniecznie ) i utrzymywać przy życiu w dobrej kondycji aż do końca ich gatunkowego życia. To wtedy powoli możesz na poważnie zacząć myśleć o terrarystyce. Jeśli zaś znudzą ci cię i z powodu zaniedbania pozdychają to niestety nie startuj z tym hobby jakim jest terrarstyka.

PS: Węże karłowacieją z powodu utrzymywania ich w złych warunkach pseudo terraryjnych, mizernego karmienia, oraz chorób wewnętrznych ( układ krwionośny , hormonalny, wady genetyczne. itp. ) .

Pozdrawiam.