W Polce są znacznie lepsi herpetolodzy niż ten z A.P., tylko zajmują się nauką a nie pierdołami. Chociaż oczywiście popularyzacja wiedzy też jest ważna, ja wolę jednak popularyzację w stylu Davida Attenboroug niż tego pana z Animal Planet. Cóż, kwestia gustu.
Ja nie napisałem, że reakcji gada nie można przewidzieć, oczywiście tak jak każde zwierzę zanim zaatakuje często daje jakieś sygnały. Nie są to jednak automaty, ale żywe zwierzęta i ich reakcje nie zawsze są przewidywalne, o czym świadczą przypadki zgonów wśród badaczy węży. Jeżeli od ukąszenia węży giną ludzie którzy mieli je w ręku tysiące razy to powinno dawać do myślenia. Oni naprawdę świetnie znali reakcję gadów na różne sytuacje nieporównywalnie lepiej niż ktokolwiek w Polsce, ale jak widać nie uchroniło ich to przed śmiertelnym ukąszeniem. Zresztą za życia byli zwykle pokąsani nie raz, ale przez gatunki o słabszym jadzie.
Każdy hodowca węży jadowitych powinien brać to pod uwagę, jeżeli zagraża tylko sobie - proszę bardzo, chociaż uważam, że w przypadku ukąszenia za leczenie powinien płacić z własnej kieszeni (może gdzieś się można ubezpieczyć przezd ukąszeniem ?), zwykle jednak taka hodowla zagraża innym. Ostatnio właśnie miałem w ręku kawałek wylinki węża znalezionego w mieszkaniu u osoby kompletnie nigdy węży nie trzymającej, wylinka była świeża, fragment mały, trudno rozpoznać gatunek, ale wąż przynajmniej jednometrowy - mam nadzieję, że niejadowity. A jeśli jadowity czy znalazłby się właściciel któremu taki wąż uciekł, kto wziąłby odpowiedzialność za nieszczęście. To jest igranie z ogniem kosztem innych, niestety węże łatwo przeciskają się przez wszelkie szczeliny a potem... szukaj wiatru w polu. Nawet po ugryzieniu naszej niegroźnej żmii zygzakowatej ból jest straszny, samopoczucie fatalne, tylko ktoś bez wyobraźni naraża siebie i innych na potencjalne niebezpieczeństwo niesamowitych cierpień czy śmierci, często nawet po wyleczeniu poważnych dolegliwości przez całe życie. Są inne sposoby dodania sobie adrenaliny, mniej niebezpieczne dla otoczenia.