nie zapomniałem '' łamią prawo szalejąc na swoich motorach '' pisząc łamią prawo, miałem na myśli własnie to o czym napisałeś bo to logiczne. Ktoś kiedyś napisał aby nieporównywać polski do USA tan jest inna sytuacja prawna itp. (wszystko jest jasno określone nie tak jak w polsce że brakuje przepisów wykonawczych lub organów które zajeły by się egzekwowaniem prawa) przepisy by istniały ale nieistnieją. Zresztą niewiem co gorsze łamać prawo przez łamanie wyraźnych przepisów oczywiście świadomie czy nieświadomie łamać prawo które jest tylko prawem bez zadnych przepisów bądź ograniczeń. Co do punktów to mozna jedynie spełnić 1,4,5, fikcją jest 2 i 3 jak na polskie warunki, fajnie by było jakbyś wyjaśnił cel zabezpieczania kanalizacji w sumie np. klozetu w pom. hod. niemusi być wentylację jak bajbardziej trzeba zabezpieczyć słyszałem że szczury potrafią wpłynąć do domu przez ubikację lecz węże chyba raczej nie, zresztą niepróbowałem ;-)

Pozdrawiam
Serpent

Ps. Jeżeli ''dawca nerek'' wpadnie na osobę trzecią i ją zabije to juz niebędzie karany mandatem lecz więzieniem, podobnie jak osoba trzymająca zwierzeta jadowite w domu (a zostanie to wykryte) lub nawet tylko własciciel zostanie ukąszony to również jak ''dawca nerek'' zostanie ukarany ''mandatem'' pouczeniem itp. jednak gdy tylko gad ukasi ze skutkiem śmiertelnym osobę trzecią to ma wielką szansę znaleźć się w więzieniu. Zresztą już wiadomo w polsce za co można ''ciagnąć za jaja'' za samo posiadanie jadowitych gadów zwierząt, niekoniecznie trzeba łamać jakieś konkretne przepisy które zapewne nieistnieją.