-
Re: Python regius
generalnie lubią sobie pomarudzić przy stole.
zaraz po kupieniu odradzam branie na ręce przez pierwsze 3-4 tygodnie - jest to okres, w którym waz aklimatyzuje sie do nowego miejsca i wtedy tez na ogoł nie rpzyjmuje pokarmu.
gatunek nie jest agresywny.
młode tzn. ile cm? zaraz po wykluciu karmi się je małymi myszami, przy około 50 cm mozna śmiało przejść an pordośnięte i duże myszy - nie będzie miał problemów z przełknięciem.
mój przy 70 cm radził sobie już z prawie dorosłymi myszoskoczkami (-: natomias w ogóle nie chce jeśc szczurów - ale to raczej wyjątek. na ogół przy okolo 100 cm zaczyna podawać się im młode szczurki i tez wcinaja bez problemu.
generalnie ludzie uważają ten gatunek za dośc problemowy właśnie ze względu na jedzenie. ja z doświadczenia wiem, ze jesli zapewniu się, mu książkowe warunki i spokój, to problemy z jedzeniem na ogół NIE WYSTĘPUJĄ.
ps. powiedz mamie, że ten waz nie jest w stanie nic zrobić czlowiekowi, a jego odruch obronny to bynajmniej nie kąsanie, a zwinięcie się w kulkę.
odruch ten ustępuje w miare wzrostu i wąz staje się na prawdę przyjazny w kontaktach z człowiekiem.
tępo przyrostu węża ejst zalezne od intensywności karmienia. przy dobrym karmieniu rośnie 3-5 cm miesięcznie. tępo wzrostu spowalnia się z czasem
Uprawnienia umieszczania postów