Hallo,
widze ze nie tylko mnie brakuje 4-tej i piatej klepki , ale znalazlam dziewczyne, ktora tez trzyma weze w domu, moj Papa bedzie zaskoczony
dla wyjasnienia, na poczatku , gdy o Terrrium i wezach wiedzialam mniej niz nic, wpuscilam mlodego szczura do srodka, a on skonsumowal czujnik temperatury podloza...lol
Bylo troche drogie to karmienie... zaplacilam slone myto...
Podloze ktorego uzywam to Repti Bark, moze nie bardzo wygodne w uzyciu, bo nie widac natychmiast zanieczyszczen (odchodow), ale poprzez to, ze zawiera olejki eteryczne ----> przeciwdziala rozpowszechnianiu sie roztoczy... daje sie tez stosunkowo latwo czyscic do ponownego uzycia.
Przykrycie kabla szyba? Ja zrobilam to wklejajac kabel na plytke ceramiczna o wym 66x33 cm. ale pomimo to w miejscu gdzie umieszczony jest czujnik temperatury plytki mam ok 6 cm przewodu zabezpieczonego tylko kawalkiem plastikowej rurki.
Niby przykryte, ale jednak nie calkiem zabezpieczone...
W terrarium jest urzadzenie /wbudowane w obudowe z kory debowej do wytwarzania sztucznej mgly , jesli wildotnosc powietrza obnizy sie do ok 50% to zostanie natychmiast podniesiona do 65%, co ma miejsce zwykle 1-2 razy na dobe...
Pozdrowienia
Hanna
PS.
Zaden ze mnie expert, ale jak na razie (odpukac) wiekszych problemow z moimi wezami nie mialam, poza tym ze Juno, samiec, na samym poczatku mial zapalenie pluc, ale to bylo tylko tak , ze posluchalam ksiazki , ktora zalecala nocna temperature ok 20 ° C i wilgotnosc powyzej 85%.
Dopiero Weterynarz wyjasnil mi , ze Biotop wezy w Terrarium powinien sie w przyblizeniu zgadzac z Biotopem naturalnym,. porownalam dane i znalazlam zloty srodkowy punkt -------dzien 60-65 % noc 70-75%