No więc według mnie rozwiązanie zastosowane w Biofilu jest praktyczne i całkiem niezłe ale na dłuższą metę może być kłopotliwe. Nie wiem np. w jaki sposób w tych terra-pudełkach utrzymywana jest wilgotności i temperatura. Podobnie się sprawa ma z rozmiarami. W Biofilu w tych pudełkach trzymane są małe węże. Jak Lapropeltisy urosną będą potrzebować czegoś większego a to już jest mały problem bo w tekturowych pudełkach ich trzymać nie sposób, szklane "pudła" o odpowiednich rozmiarach będą za ciężkie, pudełka z płyt czy desek też mogą być ciężkie i niepraktyczne, a do plastikowych pojemników też jakoś nie mam przekonania.
Według mnie (ale to tylko sugestia - nawet nie wiem czy takie coś zdałoby egzamin) lepszym rozwiązaniem hodowli "półkowo-pudełkowej" będzie zakup półek metalowych typu "supermarketowego", czyli zwykłych wielopoziomowych, prostych, niewyszukanych stylistycznie półek na szkielecie z takich dziurkowanych żelaznych nóżek. Zaletami takiego systemu są:
- duży udźwig;
- wygoda obsługi;
- możliwość dokonania niewielkich modyfikacji konstrukcji półek (np. wmontowanie pod każdą kabla grzewczego)
- możliwość dostosowania wysokości poszczególnych kondygnacji (można domontować więcej półek - wtedy się zmieści na nich więcej "terra-pudełek" lub wymontować niektóre aby był większy rozstaw i aby się mogły zmieścić większe pojemniki hodowlane albo np. półki zamontować tak żeby na dolnych stały większe pudła a na górnych mniejsze przy maksymalnej oszczędności przestrzeni)