hmm SebaE napisal ze wycinanie gruczolow jadowych moze nie do konca jest takie karygodne bo w Polsce nie ma surowic, a przeciez waz zyje i ma sie swietnie. Tylko w Polsce jest zakaz hodowli zwierzat jadowitych. Wiec teoretycznie nie powino sie ich miec a z tego co wiem nawet grzechotnik bez gruczolow nie moze byc przetrzymywany w domu wiec na nic certyfikaty. Druga sprawa to wedlug mnie "Szpaner" kupi grzechotnika z gruczolami by pokazac przed kolegami jak poluje i jak kąsa, pasjonat kupi tez z gruczolami bo on beodzie obserwowal jak kasa by poglebiac swoja wiedze i poznawac styl zycai tego gada, roznica jasna tylko uwazam ze dobry pasjonat ktory mysli to postara sie o surowice dla siebie, bo wiem ze jak sie chce to mozna takie cos zdobyc. Ale ostroznosc przede wszystkim. Ja ogolnie jestem przeciwny wycinaniu gruczolow to tak jakby nam odciac jaa... bo to mniej wiecej tak samo potrzebne .
Uwazam ze hodowanie jadowitych jak najbardziej tak ale tylko przez ludzi ktorzy znaja sie na rzeczy.