- Forum
- Węże
- Węże
- Frontline dla poltora-miesiecznego boa teczowego ????
-
Re: Frontline dla poltora-miesiecznego boa teczowego ????
Swirthy, znalazlem posty o ktor mowilem wczesniej
CYTAT: Niedawno z powodu roztoczy polecono mi kurację preparatem Frontlain. Co prawda roztocza znikły ale nie wiadomo czy wąż przeżyje tą kurację. Roztocza odeszły na dalszy plan w obliczu walki o zdrowie a może nawet życie węża. Preparat ten jest toksyczny dla gadów. Piszę ten post, żeby przestrzec wszystkich, którzy mają problem z roztoczami: NIE STOSUJCIE tego preparatu u gadów!!!! Teraz pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że wąż przeżyje...
CYTAT WETERUNARZA: Wysłany: Pią 25 Cze, 2004 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
<< Fipronil (0.25%) (Frontline, Merial) do stosowania u gadów w formie oprysku lub wcierki co 7-10 dni [Divers SJ. Clinical evaluation of reptiles. Vet Clin North Am: Exotic Anim Pract 2:291-331, 1999], Stosowany w większości gatunków przeciwko roztoczom i kleszczom. Uwaga, alkoholowy nośnik leku może dawać efekty toksyczne, należy stosowac środek ostrożnie. Zastosowanie Frontline u gadów wymaga dalszych badań. [Carpenter JW. 1999]>>
Zalecana dawka na ssaki to 3ml Frontline Spray na 1kg m.c. stosowana co 1-3 mce!!!. Dokładnej dawki dla gadów nie znalazłem. (1ml/kg?)
Przypominam że wszystkie insektycydy i akarycydy są toksyczne i nie można ich stosowac bez ograniczen
KONIEC CYTATOW
Uprawnienia umieszczania postów