-
Re: POST
>(w poście
> niebyło takiej wzmianki więc niewidząc węża załozyłem z góry że
> jest zdrowy)
To jest absolutny błąd, a wiesz dlaczego? Dlatego, że początkujący niekoniecznie potrafią rozpoznać, że z wężem się coś dzieje.
Co do amebiozy to mniej więcej się zgadzamy, więc dopiszę tylko tyle, że oba smugowe zanim do mnie dotarły siedziały razem (nie wiem, jak długo, ale przynajmniej parę dni), więc sądzę, że samica zdążyła się zarazić od samca (to on padł, ona nie miała nawet objawów mimo stresu transportu).
> Jeśli wąż byłby chory to zgadza się mogło by już węża nie być
> jednak gdy zdrowy to gwarantuję Ci że dorosły osobnik
> przetrzyma taki okres bez problemu będzie co prawda agresywny
> jednak nie padnie z powodu 3-4 miesiecznej głodówki!
Prawdopodobnie nie, ale znów oceniasz stan zdrowia węża nawet go nie widząc. Jeśli w poście nie jest napisane, że wąż się zachowuje dziwnie to nie daje podstaw, żeby założyć, że jest zdrowy. Zbożówka może nie jeść bo ma fochy, ale może nie jeść bo jest chora/zarobaczona/ma złe warunki. Nie widzisz tego w poście o treści "kto mi powie ile waz zboozowy młody 3miesieczny moze wytrzymac bez jedzenia"
> biorąc pod uwagę
> głodówki trzeba uwzględnić takie rzeczy jak np. dostęp do wody,
> linienie, oraz najważniejsze od jakiego momentu liczymy
> głodówkę i jaki był stopień najedzenia węża przed nią.
No widzisz, właśnie do tego zmierzam. Zawsze wszyscy arbitralnie piszą, że wytrzyma miesiąc, 2 miesiące. A odpowiedź zawsze (jak w ekonomii) brzmi TO ZALEŻY.
> Ps. głównie chodziło mi o to że u młodych węży nie należy od
> razu po miesiącu karmić ich przymusowo ponieważ mogą mieć fochy
> i nawet po 2 miesiącach same zjeść jeśli są zdrowe.
Oczywiście, że nie należy karmić przymusowo. Ale NALEŻY się tym przejąć (i to już po 2 tygodniach) i zacząć próbować przekonywać do jedzenia, a są na to tryliony sposobów. Nigdzie nie napisałam, że jak wąż nie zje to należy go nakarmić siłą.
> łatwiejsze niż ważenie węży ;-)
Cóż może być łatwiejszego? Wsadzasz węża na wagę i odczytujesz wynik. Problem może być z dokładnością wagi, ale przy długo nie jedzącym wężu taką wagę należy sobie skołować. Ocenianie na oko jest niepoważne
pozdrawiam, Karla
Uprawnienia umieszczania postów