-
Re: POST
''To jest absolutny błąd, a wiesz dlaczego? Dlatego, że początkujący niekoniecznie potrafią rozpoznać, że z wężem się coś dzieje''
winiok nienapisał że ma problem z niejedzeniem u węża napisał ile może wytrzymać więc nawet nie było zaznaczone że jego wąż nie je, więc odebrałem to jako pytanie dla ciekawości.
''Prawdopodobnie nie, ale znów oceniasz stan zdrowia węża nawet go nie widząc. Jeśli w poście nie jest napisane, że wąż się zachowuje dziwnie to nie daje podstaw, żeby założyć, że jest zdrowy. Zbożówka może nie jeść bo ma fochy, ale może nie jeść bo jest chora/zarobaczona/ma złe warunki. Nie widzisz tego w poście o treści "kto mi powie ile waz zboozowy młody 3miesieczny moze wytrzymac bez jedzenia"
''
sorry ale niemam zamiaru na każde tego typu pytanie pisać ''esej'' jakie mogą być przyczyny niejedzenia węża pozatym nie oceniam żadnego węża tylko odpowiedziałem na Twój przykład, polecam konsultacje z osobami co siedzą w terrarystyce dłużej niż Ty czy ja to będziesz wiedziała ile zdrowa obsoleta wytrzyma bez jedzenia podejrzeważ iz nawet nieznadesz sobie sprawy ile wąż może wytrzymać bez żarcia i być w świetnej kondycji.
''Ale NALEŻY się tym przejąć (i to już po 2 tygodniach) i zacząć próbować przekonywać do jedzenia''
przejąć czym że wąż nieje 2 tygodnie jeśli by każdy tak się tym przejmował to w 3-4 tygodniu wszyscy karmili by przymusowo....
odnosze dziwne wrażenie ze zakładasz iz każdy wąż który nie je jest chory i wszyscy muszą zakłądać że tak jest, choroby nie biorą sie o tak z siebie bez powodu jeżeli w terrarium sa zachowane odpowiednie warunki które się diametralnie niezmieniają to nie jest to żadna choroba tylko w 90% wypadków zwykła głodówka bądź fochy różne szczepy bakteri zamieszkujące ciało węża są nieszkodliwe np. do czasu zmiany warunków na niekożystne dla gada a kożystne dla bakreri podobnie jest np. z bakteryjnym zapaleniem jamy gebowej potocznie zwane zgnilcem pyska, co do odwodnienia to niestety nie miałem okazji spotkać się z tym aby wąż który ma dostęp do wody uległ odwodnieniu może wypowiedzą sie osoby znające takie przypadki.
Pozdrawiam
Serpent
Ps. żebyśmy sie dobrze zrozumieli to nieuznaję jak to Ty napisałaś że dobrze będzie jeśli sobie wąż pogłoduje tylko potrafię bez wagi zobaczyć w jakim stanie jest wąż jeśli zachowuje się normalnie to 2-3 tygodnie brakiem chęci przyjmowania pokarmu niezaprzątam sobie głowy.
Ps. podstawowe czynniki na które należy zwracać uwagę nieposiadając wagi ;-) to jeśli: wąż jest aktywny, nieodpoczywa ''złamany w pół'' jego argesja jest w normie niejest obojętny na branie do ręki ucieka zachowuje wszystkie odruchy, brany za ogon (oplątany nim o reke) powinien podnieść się do góry bez mniejszego problemu jeśli tak jst to nienależy sie martwić o głodówke, co do wagi to uważam że bzdurą jest ważenie zdrowych węży i tym sposobem ocenianie czy jest zdrowy czy nie bo niestety tak zrozumiałem wątek z wagą
Uprawnienia umieszczania postów