-
Re: WITAMINY DLA REGIUSA
Umiejętne dozowanie witamin i minerałów obostrzone jest jest wiedza jaką należy posiadać w zaresie potrzeb, metabolizmu i zapobiegania/leczenia chorób gadów. Istotnie b.ważne jest zachowanie równowagi i odpowiedniego bilansu witamin i minerałów. Ten post z pewnością tego nie wyjaśni, bo to temat rzeka. Powyżej podałem konkretne przykłady kiedy należy się zastanowić nad podaniem suplementów.
Karla - twoje stanowcze stwierdzenie, że cyt "Stany chorobowe leczy się lekami, a nie witaminami..." przeczytałem ze zdumieniem, bo graniczy on z Lepperowską zaciekłością i nie zamierzam się zagłębiać w dyskusję... Przeczytaj ponownie mój post i postaraj się wyczuć jego intencje jak i treść w nim zawartą.
Sorry ale informacje od wieloletnich hodowców i literatury jednoznacznie określaja co i kiedy należy, a co można podawać. Jednym z przykładów jest uzupełnianie diety (np wody lub karmy) o wapń (+osłona D3) u węży skadających jaja (które poszczą od kopulacji po klucie), celem jest zapewnienie odpowiedniej ilości tego składnika budulcowego niezbędnego do prawidłowego wytworzenia min. "skorupy" jaj. Niedobory wapnia powodują składanie jaj uszkodzonych bądź z 'z okienkami' co każdorazowo stanowi zagrożenie dla rozwijającego się embrionu.
Dodatkowo zaopatrując się u źródeł zewnętrznych w żywą bądź mrożoną karmę, kompletnie nie mamy kontroli nad tym co i ile było im podawane. Często są to ubogie i wątpliwej jakości granulaty, zboże i różne odpady.
Wtedy też zasadne jest uzupełnienanie diety stosownie do wagi węża o składniki dostępne dla gadów mięsolubnych.
Uprawnienia umieszczania postów