-
Re: CB ball python:)))
Oczywiście jest wiele bardzo trudnych gatunków do rozmnożenia, ale nie nalezy do nich akurat pyton królewski. Może nie rozmnaża się jak "zbożówka", ale też rozmnożenie nie jest nieosiągalne. Mój kolega we Wrocławiu w latach 80-tych rozmnażał ten gatunek, miał chyba dwie pary, które trzymał od małego. Byłem, widziałem. Zresztą nie ma sensu udowadniać rzeczy oczywistych. Są nawet dość precyzyjne "przepisy" jak rozmnożyć pytony królewskie.
Gdy chodzi o osobniki z ferm to oczywiście są one trudniejsze, choć moje doświadczenia z całkiem małymi osobnikami są bardzo dobre. Gorzej, jeśli kupi się już nieco starsze (przychodzące do nas jako "fermówki"), te często odmawiają przyjmowania pokarmu. Niestety sprawaferm nie wygląda tak "różowo", że łapie się samice, zabiera jaja i wypuszcza. W British Herpetological Society Bulletin sprzed kilku lat czytałem jaka jest rzeczywistość na fermach w Ghanie. Mięso z samic trafia najczęściej na targowiska z żywnością. Przykre. Tym bardziej należy wspierać hodowle tego i innych gatunków gadów w niewoli, choć dopóki będzie duży import tanich zwierząt z tzw. ferm trudno liczyć na poprawę w tej kwestii.
Uprawnienia umieszczania postów