-
Re: CB ball python:)))
Cześć,
chyba nie zrozumiałem co piszesz... 
Mam nadzieję że nie twierdzisz że większość (albo przynajmniej widoczna część) osobników odmian barwnych pochodzi z ferm???? Fajne byłyby te fermy 
W Polsce w ostatnich kilku latach było co najmniej kilka przypadków udanego rozmnożenia pytonów królewskich w terrariach. Co najmniej kilka z nich w pełni udokumentowane. W Europie zachodniej nie jest to już nic absolutnie dziwnego i powodem dla którego większośc regiusów pochodzi z ferm nie jest ich trudność w rozmnożeniu w niewoli, ale niska cena na fermach (nie więcej niż kilka dolarów). Przez to bardziej opłaca się importować kilkaset sztuk z fermy niż rozmnażać w niewoli (to oczywiście dotyczy zwykłych osobników).
Osobiście miałem okazję zobaczyć urodziny młodych pytonów królewskich w Niemczech - był to jeden z kilku miotów znajdujących się w inkubatorze. Takich hodowców jest tam niemało, a rozmnażane są już w Niemczech takie odmiany jak albino, piebald, pastel etc. - co prawda nie w takiej ilości jak w USA, ale już są.
Naprawdę tak trudno uwierzyć w to że te węże się rozmnażają, skoro rozmnażane są o wiele trudniejsze i rzadsze gatunki?
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów