-
Re: FAQ
> Ad.6 - woda o temperaturze 28-30 stopni jest do kąpieli idealna
> i taką należy stosować. Szkoku termicznego nie da się wywołać
> zmianą temp. o 3-5 stopni.
A zmianą o 8-10? Między temperaturą pokojową (nie mów mi, że wsadzisz węża do wanny prosto z terrarium albo podniesiesz temperaturę w łazience do 28 stopni) a 30 jest właśnie taka różnica.
> Po co karla takie idiotyzmy piszesz na temat wyczucia.
Po to, że faq jest dla ludzi początkujących, w tym i głąbów. Oraz ludzi, którzy mieli styczność ze zwierzątkami karmionymi codziennie, czyli pieskami i kotkami. Dla Ciebie jest oczywiste, że wąż nie je co dwa dni, ale dla początkującego wcale nie. "Raz na tydzień lub częściej" daje miejsce na dowolną interpretację, a po to faq jest tworzone, żeby nikt nie musiał się dopytywać o takie rzeczy na forum. Poza tym faq nie jest kompendium wiedzy dla terrarystów "od przedszkola po uniwersytet", tylko dla początkujących, nie mających żadnego pojęcia o gadach. Tacy raczej nie powinni kupować sobie pytona tygrysiego, więc to akurat nie jest dobry przykład. A co do załatwiania się to nie jest to żaden wskaźnik w przypadku większości gatuków, dlatego, że nierzadko węże wypróżniają się dopiero po kilku prawidłowo podanych posiłkach.
> Mniejsze gatunki węży włąściwych karmimy odpowiednią wielkością
> pokarmem 2 razy w tygodniu w początkowym okresie, stopniowo
> wraz ze wzrostem wydłużając okres między pokarmamy.
Tak, grunt to konkret
Byłeś kiedyś początkujący? Na listy dyskusyjne amerykańskie, które nadal od czasu do czasu czytuję, trafia mnóstwo początkujących, i już się oczytałam dokładnie z pytaniami jakie zadają (na polskich mają mniej odwagi, bo dostają bęcki), więc potrafię wczuć się w ich sposób myślenia. Niestety nie pamiętam jakie ja miałam pytania jak byłam początkująca
Początkujący pyta: kiedy mam przejść na rzadsze karmienie? On nie wie i nie ma jeszcze wyczucia, musi dostać konkretną odpowiedź.
> Temperatura rozmrażania wynosi 0 stopni - po całkowitym
> rozmrożeniu podgrzewamy. Oj coś kiepsko z fizyką w narodzie.
Nie rozumiem, o co Ci chodzi, temperatura rozmrażanego obiektu tyle wynosi, ale otoczenie (woda czy powietrze) ma mieć wyższą (dążenie do równowagi w przyrodzie, uśrednianie energii, te sprawy).
> Ad. 21 - węże należy wyciągać tylko kiedy to konieczne.
> To nie zabawki i ich miejsce jest w terrariach nie na rękach.
Powiedzmy, że jest to sprawa dyskusyjna, a Ty wyolbrzymiasz problem.
pozdrawiam, Karla
Uprawnienia umieszczania postów