Pituophis ma rację w tym co napisał.
Młode L.g.g. są często agresywne - miałem i to potwierdzam. Następuje to zazwyczaj po niedługim czasie przebywania w terrarium. Młode węże poprostu są bojaźliwe.
Węże też mają swoją naturę, jedne są już agrseywne, inne stają się agresywne a jeszcze inne przestają być agresywne.
Czasami jest tak, że wąż po dłuższej tułaczce od handlarza do handlarza staję się niepewne i spokojne, potem gdy przez dłuższy czas przebywają w swoim "mieszkanu" - terrarium są pewniejsze i stają się agresywne, tym bardziej że tylko obecność człowieka kojarzą z dostarczaniem pokarmu, a branie ich na ręce nie wchodzi w rachubę.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem noszenia węży, chwalenia się przed znajomymi. Można mieć pupilka "pewniaka", którego można biorąc na rękę komuś pokazać pochwalić się. Natomiast każde branie na siłe jest dla węża pewnego rodzaju stresem. Jeżeli nie jest to potrzebne najlepiej tego nie robić. Są haki, lub inne rzeczy które przy obsłudze zwierzat są przydatne. Proszę to potraktować jako ewentualną poradę hodowlaną -
już widzę te komentarze.