-
Re: Inkubator dla zbożówek
...przy czym każdy ma inne proporcje podłoża i wody: generalnie trzeba je dobrze nasączyć a potem wycisnąć, wermikulit (czy też jego mieszanka) ma być nasączony wodą w 100%, ale przestrzenie pomiędzy ziarnami podłoża muszą być bez wody - a więc namoczyć i odcisnąć na sitku. Genaralnie proporcje wody i podłoża nie są przesadnie istotne bo każda frakcja wermikulitu wchłania inna ilość wody, ważne żeby po włożeniu do inkubatora nie robiło się bajorko na spodniej warstwie wermikulitu. Dla tego też warto dodawać do niego cokolwiek, co rozluźnia strókturę podłoża i umożliwia dostęp tlenu - perlit, seramis, mielony styropian, rozdrobniona gąbka itd - wszystko co zapobiega powstawianiu posklejanych grud wermikulitu i powstawaniu warunków beztlenowych i zastoisk wody.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum