-
Re: rozmnażanie zbożówek
Jestem niby konkretny, ale nie mam pojęcia.... proponuję napisanie do jednego z wetów z forum i KONIECZNIE zreferowanie odpowiedzi tu - chętnie się dowiem co i jak. Może nie jest to kwestia życia lub śmierci, ale być może przy pomocy specjalisty uda się "uratować" ten sezon rozrodczy. Na pewno nie dopuszczałbym takiej samicy w najbliższym czasie do samca, najpierw pozwoliłbym jej zjeść kilka posiłków i zgromadzić zapas tłuszczu, który niewątpliwie utraciła składając jaja, newet jeśli były nie zapłodnione. Tak jak nie jestem zwolennikiem podawania jakichkolwiek preparatów witaminowych w sytuacji normalnej, tak teraz podałbym niewielkie ilości preparatu mutiwitaminowego - to również jako uzupełnienie deficytów po zniesieniu. Ale samego procesu nie jestem w stanie ani wytłumaczyć, ani nie znam rozwiązania problemu. Trzymam kciuki i czekam na informacje!
Ps. Rozmnażałem 11 letnią samicę p. obsoletus - nigdy wcześniej nie miała młodych. Wszystkie zniesione jaja były prawidłowe, zapłodnione i nie było jakichkolwiek problemów. Tak więc mimo wieku i braku wcześniejszych miotów nie powinno być problemow z rozrodem (zwróć uwagę na ewentualne zatuczenie). Odkarm i skonsuluj na spokojnie ze specjalistą.......
Uprawnienia umieszczania postów