-
Re: Spalerosophis diadema - Wąż diademowy
nie chwaląc się hoduje ten gatunek od kilku lat. Mam parę, kupiłem ją była to wówczas całkowita nowość na rynku. Moja samiczka wydała na świat trzy pokolenia młodych.
Nie zgodzę się że węże te są podobne w hodowli do zbożówek, przede wszystkim rejon występowania w naturze - w skrócie "zbożówka": ameryka północna, "diademówka": azja mniejsza), inne warunku życia, inne zachowanie dosyć mocno syczą gdy są zdenerwowane (są agresywnymi wężami, ale nie groźnymi), inny sposób polowania i zabijania, tak więc poza podobieństwem pokarmu (myszy) nie przypominają niczym zbożówki. Są również mniejszymi wężami, moja akurat unikają wody przez kilka lat hodowli może ze trzy, cztery razy widziałem jak piją - a żeby weszły do pojemnika byłby to cud. Poluja cało, dobowo przede wszytkim w dzień. Faktycznie wymagają spokoju są wężami, które szybko się stresują. Młode są również trudne do karmienia - kapryśne ale jak to młode. Obecnie moja samiczka będzie za około tydzien składać jaja. Faktycznie przy tak małych wężach jaja ich są chyba największe gabarytowo. Jeżlei są pytania na temat ich hodowli chętnie udzielę bliższych informacji.
Uprawnienia umieszczania postów