"Żółw stepowy, jak wszystkie żółwie lądowe żywi się głównie pokarmem roślinnym: zielonka (trawy, zioła, koniczyna, liście, kwiaty, mlecze itd.); owoce tj: jabłka, śliwki, gruszki, truskawki, arbuzy, morele, brzoskwinie, jagody, banany itd.; warzywa tj: sałata, cykoria, szpinak, pomidory, ogórki, cukinia, marchew, burak, papryka, cebula, czosnek, szczypiorek, rzodkiewka, kukurydza. Warzywa tj: burak, czy marchew rozdrabniamy na tarce,"

Jest tu burak

"Żółwie zjadają też pokarm zawierający białko zwierzęce (15-25%): biały ser, surowe mięso wołowe lub końskie"

a tu ser biały- no oczywiście to nie codziennie

wiem że nie wszystkie wymienione w opisie warzywa, czy owoce służą w pełni zdrowiu żółwia, tutaj też sporo można na ten temat poczytać, dlatego to, co mogłoby w dużych ilościach szkodzić np: banany daję okazjonalnie, a na przykład marchew jest bardziej stałym elementem diety, ciężko jest czasem dogodzić żówiom, to chyba każdy wie, mój na przykład uwielbia Biorept i jeśli nie dostanie choćby 2 kawałków to nic nie ruszy, ale chyba te 2 kawałki dziennie mu nie zaszkodzą, a dzięki nim mogę mu dać witaminki.

Wykrlam już sprawcę- to buraki na szczęście i tak za nimi nie przepada, więc nie będzie do ich tęsknił

mój nie lubi mięska......... tak jak ja :P