Co do terrarium i oświetlenia: nasze ma wymiary 120 na 70, wysokość 40. Mamy w chwili obecnej świetlówke Repti 8.0 o mocy 18W, ale niedługo, gdy zbierzemy pieniązki na oprawę, montujemy dwie: 8.0 i 2.0 o mocy 30W każda. Są też dłuższe, niz nasza obecna - maja 90 cm, wiec bardziej odpowiaja rozmiarom terrarium. Chcemy je zamontowac na oprawie zamontowanej do sufitu i "wiszącej nad terrarium", tak więc czekamy na przypływ gotówki bo to znaczna operacja logistyczno-finansowa. Do tego, jak pisałam, mamy trzy lustrzanki 40W, które ogrzewają terrarium.
W sumie nie wiem, o co chodzi z tymi wypróżnieniami. Nasze robią kupe czasem codziennie, czasem dwa razy dziennie, a czasem raz na trzy dni - zależy ile zjedzą. Obecnie są zdrowe, więc robią ciemne, ładnie uformowane wałeczki, ale były okresy, gdy kupa miała rzadką konsystencję i śmierdziała. Ale to, że kupa jest rzadsza, może oznaczać np. tylko tyle, że żółwik zjadł dużo"wodnistego" pokarmu. jednak zadbaj koniecznie o odrobaczenie żółwika!
My granulatów w ogóle nie stosujemy, tylko pokarm naturalny. W pancerz nic nie wcieramy, za radą pani w zoo (i nie widze żadnej różnicy na korzyśc bądź niekorzyść stanu pancerza), wapnem posypujemy jedzenie a oprócz tego maja kostkę wapienną w terrarium (taka fajną, z pokruszonymi kawałkami skorupki jajek w środku), witaminy dostają rzadko (A+E krople, D3 dostaja razem z wapnem - pokruszone tabletki Vitrum Calcium), starcza im to, co dostaja w urozmaiconej diecie.
Ale powtarzam: są zdrowe, w okresach chorób bywało różnie i nieźle się namęczyliśmy z podawaniem witamin. Nie wiem, jak to wygląda u innych, ale nasze żółwie mają też ładniejszą kupę, gdy dostaja bardzo rzadko witaminy.
Ufff, sie rozpisałam
Pozdrowienia
Natalia