-
Re: rózne gatunki w jednym terra
Nie poleca się trzymac dwóch gatunków w jednym terrarium np. ze względu na to, że jeden z żółwi moze byc nosicielem wirusa z rodziny Herpes (nalezy do niej np. ludzki wirus opryszczki). Jest to stosunkowo mało znana w Polsce choroba, która jest w chwili obecnej nieuleczalna (tak jak u człowieka: jak raz się złapie opryszczke, to ma sie ja całe zycie). Rozne gatunki żółwi różnie na nia reagują: niektóre żyją z wirusem zanim ujawni sie choroba nawet kilkadziesiąt lat, u innych rozwija sie w ciągu kilku tygodni. Staram sie obecnie zdobyc informacje, czy w ogóle ktoś w Polsce robi testy na obecnosc we krwi przeciwciał wirusa Herpes, ale na razie z wynikiem negatywnym. Lepiej więc dmuchac na zimne. Trzymaj żółwiki osobno, taka moja rada
)
A co do rozmiaru terrarium, to my mamy dwa stepowe w terrarium 120/70, wys 35. I wcale nie maja za duzo miejscca. Cieszyłabym się, gdybym miała mozliwość wstawienia jeszcze większego
)
Natalia
PS Jeśli kogos interesuje ten paskudny wirus, to przetłumaczylam tekst o nim, więc mogę udostępnić. No i jeśli ktos cos wie o badaniach na obecnośc przeciwciał byłabym wdzięczna za informacje.
Uprawnienia umieszczania postów