-
Re: Pani Żółwikowa i jej problemy
tak to wiem chodziło mi tylko aby dać przykład że pomimo tego SAMEGO ŚRODOWISKA ich zachowania są całkowicie inne! żółwie mają małe wymagania? chyba wiesz ile one potrafią zjeść a co dopiero takie stadko ponad 20 sztuk! teraz czepiasz się rybek, znowu schodzimy z tematu, moim zdanie jeśli coś żyje stadnie to wiąże je więż ŻYCIA STADNEGO mającego na celu np. przetrwanie (unik drapieżnikow itd. zależy to od danego gatunku) sama interakcja między osobnikami tego samego gatunku nie powoduje powstawania stad... jeśli tak byłoby w rzeczywistości to musiałoby to dotyczyć wszystkich gatunków zwierząt a tak NIE JEST!!! nie możemy mieć tylko jednego punktu widzenia i zwalać wszystko TYLKO na środowisko i interakcje. wiem to środowisko kształtuje w głównej mierze zachowanie danego gatunku (chodzi mi o sposób polowania, reprodukcja, opieka nad młodymi itd) ale nie wyjaśnia dlaczego zwierze x żyje w stadzie a zwierze y w tym samym środowisku nie. Ta wielka różnorodność natury i zachowań zwierzęcych była i będzie zagadką dla ludzi jeszcze bardzo długo. Więż czy środowisko?? Gdzies przeczytałem że to środowisko kształtuje WIĘŻI społeczne, czy aby to dotyczy tylko ludzi?? zwierząt moim zdaniem też.. jedne gatunki mają więż życie w stadzie inne nie, to tłumaczyłoby różnorodność zachowań swiata zwierząt. Ufff mam juz dosyć, niech każdy myśli na ten temat jak chce... moje zdanie jest takie, widze w tych zielonych kapselkach coś więcej niż tylko głupie gadziny czy to żle?? wiem ich inteligencji nie moge porównywać do int. mojego kota,ale to nie zmienia faktu iż każde zwierze jest mądre na swój sposób...
Uprawnienia umieszczania postów